Der er guld i lortet – spildevandet spiller en rolle i den grønne omstilling

NYHED
Juli 2024

De fleste af os ser på spildevandet som noget vi bare skal af med. Men det rummer faktisk mange muligheder og er en vigtig brik i den grønne omstilling.Det kan både tjene penge til bornholmerne, det kan bidrage til produktionen af grønt brændstof og alt i det kan faktisk genbruges.Udover din og min høm-høm, så rummer spildevandet mange muligheder for den grønne omstilling.En af dem kan skaffe bornholmerne kolde kontanter.

Spildevandet kan tjene millioner til bornholmerne

I projektet ACTION, der er et samarbejde med DTU og Danfoss, har sidstnævnte nemlig udviklet en intelligent måde at styre vores spildevandspumper på.

Spildevandspumperne pumper 7,5 millioner kubikmeter vand rundt på Bornholm, det brugte vi sidste år 1,8 millioner kWh på (en husstand bruger 4500 kWh).

Med den nye styring af pumperne kan vi bruge kilowatt-timerne meget mere effektivt.

Vi kan nemlig:

– til en vis grad udsætte vores pumpning til når elnettet er mindst belastet, og når strømmen er billigst

– vi kan reducere det, der hedder ”støj” og ubalance på elnettet, som blandt andet indebærer, at man ”spilder” energi, når man transporterer strøm

– vi kan sælge såkaldte ”balanceydelser” til elnettet, det er ydelser, der er helt centrale, hvis vi skal lykkedes med den grønne omstilling – og som vi kan tjene millioner på hvert år. Millioner der ender hos bornholmerne.

Hør hvor mange millioner vores administrerende direktør, Claus Andersen, vurderer i videoen fra en af vores debatter på Folkemødet.

Spildevandet kan bruges i produktionen af grønt brændstof

Energistyrelsen vurderer at Power-to-X (PtX) bliver en væsentlig brik i den grønne omstilling. Med PtX kan man nemlig lave grøn strøm om til flydende brændstof. Men det kræver, at der er vand nok. For den produktion kræver nemlig:

Rigtig. Meget. Vand.

Her kommer det bornholmske spildevand brusende ind i billedet.

For hvis det renses ”ultra rent”, så kan det bruges til produktion af PtX.

Ifølge en EU-støttet rapport (indsæt link: https://energiwatch.dk/Energinyt/Politik___Markeder/article16434219.ece) , så kan det godt lade sig gøre at producere PtX på Bornholm i forbindelse med etableringen af Energiø Bornholm.

Og spildevand har vi i rigelige mængder af på Bornholm.

Hele 7,5 millioner kubikmeter om året.

Spørgsmålet er så hvem, der skal betale for hvad? Skal PtX-producenterne betale for at få spildevand fra renseanlæggene som vores i Rønne?

Nej, for vi kan jo rense det i Bornholms Energi og Forsyning.

Se et klip fra den livlige og muntre debat på Folkemødet hvor Knud Erik Andersen (der kan producere PtX, og som er CEO i European Energy) og Claus Andersen (der er direktør i Bornholms Energi & Forsyning og som renser spildevand) er et mulehår fra at indgå en aftale på Folkemødet under en af vores debatter.

Der er dog lovgivning, der kan spænde ben for at den slags samarbejde kan lade sig gøre.

Hør hvad det bornholmsk valgte folketingsmedlem, Lea Wermelin, svarer på kritikken.

Vi kan genbruge alt i spildevandet, siger forsker

Hvis der kommer styr på lovgivningen, så bliver der måske ligefrem rift om spildevandet i fremtiden.

For hvis det står til forskeren Cejna Anna-Quist-Jensen, lektor på Aalborg Universitet, så er spildevandet fyldt med gode sager.

I princippet vil man kunne genbruge alt hvad der er i spildevandet, siger hun.

Hør hvad det er, der er af muligheder i spildevandet i videoen.

Læs mere om vores el