Værd at vide

Sådan får du styr på dine radiatorer 

Få det bedste ud af dine radiatorer med simple justeringer og gode vaner. Se vores tips til at sikre optimal varmefordeling, undgå skimmelsvamp og spare på energien – uden at gå på kompromis med komforten.

Varm i toppen, kold i bunden  

Tjek om alle radiatorerne er varme i toppen og kolde i bunden. Så er systemet indstillet korrekt. Hvis de er varme i bunden, kan det være tid til servicetjek.   

   

Tænd for alle radiatore 

En udbredt misforståelse går på, at økonomien forbedres ved at begrænse antallet af tændte radiatorer så meget som muligt. Når du øger styrken på én enkelt radiator, øger du faktisk samtidig temperaturen på det varme vand, der cirkulerer i radiatorerne.   

En mere effektiv tilgang ville være at distribuere varmen jævnt ved at tænde flere radiatorer på en moderat varmeindstilling i stedet for at overbelaste en enkelt radiator på maksimal varme. Dette resulterer i en mere ensartet fordeling af varmen i dit hjem, en forbedret udnyttelse af energien og en mindre omfattende varmeregning.   

   

Giv radiatornålen massage  

Hvis din radiator ikke bliver varm, når du justerer termostaten, bør du begynde at være bekymret. Før du straks rækker ud efter telefonen for at kontakte en VVS-tekniker, er der ofte mulighed for, at du selv kan rette op på problemet hurtigt og nemt.   

Det mest sandsynlige problem er, at sedimentaflejringer fra vandet i radiatoren har ophobet sig på ventilnålen, hvilket resulterer i, at den sidder fast. Find en unbrakonøgle og løsn termostaten på radiatoren. Når termostaten er fjernet, vil du kunne se en lille nål, som er ventilnålen. Denne nål bør nu masseres grundigt ved at presse den frem og tilbage.   

Når ventilnålen er løsnet, kan du skrue termostaten på igen. Din radiator bør nu fungere, som den plejer. Efter kort tid vil du forhåbentlig mærke varmen i toppen af radiatoren nær termostaten.  

   

Tildæk ikke termostaten  

Termostaten på radiatoren er udstyret med en sensor, der kan måle temperaturen i det rum, radiatoren er installeret. Hvis termostaten dækkes til, vil sensoren ikke kunne opfange den korrekte rumtemperatur. Dette kan resultere i, at radiatoren opvarmer rummet enten for meget eller for lidt. Det er derfor vigtigt altid at sørge for, at termostaten ikke er skjult bag tøj, gardiner eller andre genstande, der kan blokere for sensoren og dens funktion.   

   

Radiatoren skal luftes  

Hvis din radiator laver usædvanligt høje lyde som klukken eller rislen, kan årsagen være, at det er nødvendigt at udlufte den.   

Af og til dannes der luft i vandrørene, hvilket resulterer i, at det varme vand ikke kan strømme frit igennem radiatoren.   

Du kan afhjælpe dette ved at løsne luftskruen i enden af radiatoren og lade den stå åben, indtil der begynder at sive vand ud.   

Husk at placere en klud under luftskruen for at undgå vandspild på gulvet. Jo mindre luft der er i din radiator, desto mere effektivt kan den afgive varme fra radiatorvandet til dit rum.  

   

Radiatoren skal have den rigtige størrelse  

Hvis du har planer om at mindske din varmeregning, kan det være relevant at kigge på din radiators størrelse.   

Med større radiatorer skal der en lavere vandtemperatur til at opvarme rummet, og du kan spare 30 – 35 procent i energi ved at skifte fra små til store radiatorer.   

Som tommelfingerregel siger man, at en radiators forbrug er 65 watt pr. m2. Så hvis du vil tjekke om din radiator har den rigtige størrelse, kan du dividere radiatorens ydeevne med 65 og dermed få antal kvadratmeter, som radiatoren kan opvarme.   

Har din radiator f.eks. en ydeevne på 1200 watt kan du dividere 1200 med 65. Resultatet af dette regnestykke er 18,5, og dermed kan en radiator på 1200 watt opvarme et rum på 18,5 kvadratmeter.   

   

Stil termostaterne ens 

Det er vigtigt, at alle termostater i samme rum står på det samme. Stiller du dem på 3, svarer det til normal stuetemperatur på 20 grader. Hver ekstra grad øger dit energiforbrug med mindst 5%. Undgå at tildække termostaterne og skru gradvist op, når du regulerer varmen.   

   

Luk døren til soveværelset 

Mange kan godt lide, at stuen er varm og soveværelset lidt køligere. Men husk at lukke døren mellem rum med forskellige temperaturer. Så udnytter du varmen mest effektivt.    

   

Hold øje med dit forbrug 

Du kan med fordel holde øje med dit varmeforbrug via minForsyning. Her kan du følge dit forbrug og temperaturer måned for måned.  

Se mere om vores varme